woensdag 28 december 2011

Fuck de Bregmannen!De 23-jarige historicus Rutger Bregman meent in de Volkskrant, met een verlaat plasje over Rihanna-gate, ook vrouwen en passant even terug de jaren vijftig in te schoppen. Bregman, type witte-oude-grijze-man in een te jong lichaam, dirigeert ons en masse naar het aanrecht, theedoek in de hand en schort voor, vader pijprokend en krant lezend op de bank of al vleessnijdend aan tafel. Zijn opiniestuk is doordrenkt van de welbekende jaren vijftig spruitjeslucht.

Ook jonge rappers moeten het ontgelden. Jonge rappers zijn namelijk, naast vrouwen en migranten, dé kansarmen van onze samenleving. Nee, niet jonge getalenteerde artiesten die hun weg gaan vinden binnen de kunst- en cultuursector, maar kansarmen. Daar sta je dan met je broek laag op de bips en een gouden ketting om je nek.  Kssst, terug in het nederige hokje waar je thuishoort! Lekker kansarm gaan doen en voldoen aan je stereotype.

Daarnaast geeft Bregman blijk van het feit dat hij geen idee heeft hoe in andere – ook Westerse - landen en culturen, allen met hun eigen historie en gedeelde waarden, onze volksfeesten worden beleefd. Hij duidt dit als volgt: ‘negers zijn bruin en Zwarte Piet is potverdorie zwart omdat hij uit de schoorsteen komt.’ De hiphop en R&B-scene wordt, door hem, achterhaald gemekker verweten in het licht van de niggabitch. Als historicus zou Bregman horen te weten dat in de US nog maar historisch kort geleden, in 1964 om precies te zijn, formeel de rassenscheiding werd afgeschaft. Formeel, that is. In 1988 woonde ik in the deep dark south (Lake Arthur, Louisiana) en geloof me die rassenscheiding was daar nog redelijk goed ingesleten in het normale maatschappelijke verkeer.

Gestigmatiseerde kansarmen van Bregman, verenigt u. Wij moeten niet blijven voldoen aan de standaarden die ons worden opgelegd. Pas dan komen we nooit verder dan wat de witte-oude-grijze man ons voorschrijft en hem vooral in zijn comfort zone houdt. Vrouwen, doe mee aan het stilettofeminisme van Rebecca a.k.a @mrsvanP. Jonge rappers, adoreer Ali B op Volle Toeren. Mirgranten, laat je niet verleiden tot gedrag dat past bij jouw hokje. Fuck de Bregmannen!

Als de mensheid in de lijn van Bregman blijft denken en acteren, dan vervallen vrouwen en jonge rappers in Nederland langzaam tot horigheid. Mensen met gezond verstand dienen zich dan ook beschaamd af te keren van Bregman’s opiniestuk. Niet vrouwen, jonge rappers en migranten hebben een probleem, maar Bregman met zijn spruitjeslucht-perspectief.

33 opmerkingen:

 1. tut tut
  je windt je zo op dat ik bregman wel moet! geloven

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het zal wel aan mij liggen, maar volgens mij wordt kansarm niet bedoeld zoals jij het opvat.

  Je wordt niet gekwetst, je laat je kwetsen(beledigen of whatever)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat een slechtgeschreven en incompetent stuk. Uit alles bkijkt dat u van begrijpend lezen geen kaas heeft gegeten. U zoekt, zoekt naar zaken waar u dan weer over kan klagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal met de bovenste mensen eens, wat een slecht interpretatie vermogen van de schrijfster zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leve de belastingruif vreters en subsidieslurpers,
  leve de rappers

  BeantwoordenVerwijderen
 6. "Momenteel werkt Makbouli bij het stadsdeel Oost als strategisch adviseur Openbare Orde & Veiligheid waar zij het bestuur adviseert op dit beleidsterrein."

  ah zelf ook een belastingruif vreter en subsidie aan rapperts toekkenner.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lieve anoniempjes, ik vermaak mij meer dan uitstekend met uw comments. Sterker nog, uw comments vleien mij. Ik zit vast op de goede weg als ik het zo lees.

  Ga ik nu weer verder met uit de staatsruif eten. Eetsmakelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nog een met lange tenen. Denk aan je hart, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Makbouli... Neuqen?
  Marrokutje naar ik aanneem..

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Magere oogst qua debiele reacties. Maar 9.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Makbouli dan maar minder anoniem, na mijn comment van 17.09.

  Nergens is terug te lezen dat hij de kansarmen terug in het hokje wil duwen, juist dat daar de discussie over moet gaan, hoe wij ze juist uit die keuken moeten halen. En niet over het wel of niet beledigd moeten zijn over een woord als niggah.

  Ik heb het idee dat het blijkbaar gevoelig ligt, voor "kansarme" groepen, om te horen te krijgen dat ze minder gepikeerd moeten zijn over "woorden" die racistisch bedoelt zouden moeten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat het geenszins een slecht hersenspinsel is wat die gast heeft geschreven in de VK. Deze interpretatie en reactie hierop daarentegen, is zwaar over de top en laat niet echt de gewenste indruk achter.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Q.E.D..... tot spijt van wie het benijdt, bevestig je hier het beeld dat Bregman schetst... ik weet niet of ik jou nu zielig moet vinden, of juist heel hard moet lachen...

  (en wat zijn "mirgranten"? )

  doet me denken aan de cartoonrel: een of andere Noor maakt een cartoon waarin hij moslims als gewelddadige gekken voorstelt.... en de reactie hierop is... juist, geweld!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Witte Nederlandse28 december 2011 om 21:44

  Wauw, geen van de reageerders heeft het stuk van bregman echt gesnapt. Kennelijk hoef je alleen maar 1 irrelevante wetenschappelijke theorie in je stuk te verwerken on volkomen serieus genomen te worden. Hint: als je vrouwen en rappers kansarm noemt, duw je ze in dat hokje... leer lezen! Goed stuk Makbouli! Die oer-nederlandse ontkenning moet aan flarden. Dit klimaat van zomaar wat roepen en gelijk krijgen omdat het makkelijk is voor de witte medemens wordt al veel te lang in stand gehouden. En als er niets mis is(is er echt wel, maar als) wat is er dan mis met een kritische mening? Alsof je niks mag zeggen wat afwijkt van de geijkte vertrouwde dogmas die stellen dat Nederland racisme heeft overwonnen door het er nooi tover te hebben... kom nou! Er valt alleen maar wat te winnen voor dit land als we eidelijk een intelligente discussie aangaan over dit onderwerp. Waarom niet samen ondekken hoe acceptatie echt werkt? waar zijn jullie zo bang voor? denk je echt dat de nederlandse cultuur verdwijnt als we onze donker gekleurde medemens niet meer vrijelijk voor "niggabitch"mogen uitmaken? Dat soort privileges voor witte mensen moet juist aan de kaak gesteld worden, dat is er de oorzaak van dat dit land zo verdeeld is, niemand durft zo diep op de dingen in te gaan. Wat heb je werkelijk te verliezen door hier echt reeel op in te gaan? Kom op Nederland, wordt wakker!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb in New York gewoond en vond het schokkend dat kleurlingen elkaar aanspraken met : He niggahhh. Vind het raar dat er twee maatstaven blijken te bestaan. Daarna op Curaçao gewoond. Vaak uitgescholden voor Makamba, (Neger maar dan wit, zullen we maar zeggen.)terwijl ik de taal sprak en bereid was te integreren. Mijn dochter werd (halfbloed) niet geaccepteerd door kinderen uit Curaçao omdat ze "blank/ te wit" was. Stonden in groepen voor het hek Makamba naar haar te jouwen, het was werkelijk walgelijk. Zoiets heb ik eerlijk gezegd in NL nooit gezien. (Ik werk in het onderwijs en het is niet geaccepteerd bij ons in NL.) Als ik aan Curaçaoënaars vroeg: door wie wil je verpleegd worden als je in het ziekenhuis ligt? zei iedereen unaniem: door een Nederlander want die werkt tenminste wel. Dat zegt voldoende dunkt mij. Discriminatie komt bij alle bevolkingsgroepen voor, is mij gebleken. Ik kan me niet vinden in de oppervlakkige tekst van Bregman, maar bovenstaande is net zo oppervlakkig en hol. En ga me niet vertellen dat ik een spruitjeslucht verspreidende kaaskop ben, mijn sociale kring bevat alle kleuren, het gaat om je gedrag, niet om je kleur voor mij. JA, ik vind de rap scene ook bestaan uit losers, JA, juist zij zijn het die vrouwen laten verworden tot bitches, hoeren, wandelende billen en tieten, zij laten de vrouwen niet eens de ruimte voor het aanrecht, maar slechts voor liggen op je rug (eventueel met geluk nog op een bed) met je benen gespreid, terwijl je in een gespeelde gelukzaligheid het zaad mag ontvangen, gedicteerd door de porno cultuur. Over discriminatie gesproken, flikker op met die verheerlijking, Rihanna gedraagt zich in haar clips als een bitch, haar goed recht, maar stop te klagen als je genoemd wordt naar wat je uitdraagt. En je bent wat mij betreft een stom rund van een vrouw, als je dat verdedigt!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @ Witte Nederlandse
  Wauw ik vraag me af of je de reacties(die van mij oa.) hebt gelezen. Snappen is blijkbaar een subjectief iets, net Bitch/nigga etc. In mijn ogen word met kansarm, achtergesteld, geen gelijke kansen etc, bedoeld.
  Dat jij dit anders ziet dat mag, maar zeg dan niet gelijk dat wij het fout hebben.

  Is dat niet precies, in mijn ogen, waar het stukje van Bregmans overgaat?? Niggahbitch is voor ons/mij/sommige iets wat niet verkeerd hoeft te zijn, maar er zijn blijkbaar mensen die er een enorm punt van maken(zonder zich te realiseren dat er misschien een verschil in opvatting kan zijn(beiderzijds))

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Waar zijn de joelfeesten, bokkerijders en wilde jachten ? Dit hoort hier niet, niks van dit alles..

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik geloof niet dat niggabitch Rihanna ook maar eens vermoedt dat achtergestelden websites hebben als Geenstijl. Lucky girl.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Je bent dom.
  Niet omdat je een kleurling bent; niet omdat je een allochtoon bent; niet omdat je een vrouw bent; en niet omdat je zo'n beetje iedere minderheid die ooit in de nederlandse historie onderkend is in een vakje duwt.
  Je bent dom, omdat je zo reageert op een stuk waar dik, cursief, en onderstreept in geschreven staat dat WE dat hokjesdenken in Nederland allang voorbij zijn.

  Nou vort! Stop je kop nu maar weer terug in je reet.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Fixeer je op de verschillen van de mens en creëer segregatie in het hoofd. Ik wordt er persoonlijk behoorlijk misselijk van.

  Er zijn genoeg kenmerken om elkaar het leven zuur te maken: geografie, taal, kleur, lengte, geloof, geslacht of voorkeur. Elke dag vind men wel nieuwe kenmerken uit.

  Soms eist men apartheid vanwege geloof, en soms sluit men de ander een uit om zijn geslacht of kleur. Hoe meer je je fixeert op de verschillen, des te moeilijker integreer je in het geheel.

  Vorm vooral subgroepen en subculturen. Arm versus rijk, vrouw versus man. Verenig u en vergroot de segregatie door uw persoonlijk lot af te schuiven op de andere partij. Klaag en roep op tot actie. Heb voornamelijk afgunst en nijd.

  Dankzij u kan ik zeggen, welkom apartheid.. Ik kan niet wachten totdat het ons de das omdoet.

  Verenig ons allen, nadat zoveel kapot gemaakt is. Herbouw en groei zodat we het allemaal weer opnieuw kunnen doen. 2011 is een geweldige tijd..

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Oooeh Makbouli krijgt zeker een vochtig slipje als ze al deze reacties leest. btw ik heb geen mening :P

  BeantwoordenVerwijderen
 22. @Anoniem 23:18u, leer Nederlands.

  Mensen, echte rap is roomblanck. Die negertroep is puur jatwerk.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Beste Makbouli

  Kunt u geen begrip sympathie opbrengen voor het standpunt van Bregman dat het ´standje´ dat de Jacky kreeg van Rihanna, enigszins hypocriet is?

  Ondanks dat Rihanna's taalgebruik in haar songs inderdaad netjes is (Ik insinueer vanuit commercieel oogpunt..) Toch...enkele quotes....:
  "nigga we don't play, no",
  "Make a Nigga scream and shout..."
  en recentelijk (Man Down) :
  "...end a nigga life so soon"

  Daarbij laat ik de inhoud van verschillende nummers maar achterwege. Ik vind het nou niet de aangewezen persoon om het op te nemen voor haar 'ras' (belachelijk gezien het niet bestaan van verschil in ras en Jacky duidelijk duidde op de subcultuur die ze vertegenwoordigd.)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Geduld Makbouli. Onder het volgende kabinet komen er alleen al in Oost genoeg ambtenarenplekjes op InHolland-niveau bij, om in ieder geval alvast alle lokale kansarmen van een dubbelmodaal inkomen te voorzien.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wel grappig dat mensen hokjesdenken veroordelen, maar dan in hun alias aangeven een "witte nederlandse" te zijn... En ik denk dat het gevolg van vrijheid van meningsuiting is dat je weleens iets kan horen waar je het niet mee eens bent.. Het mooie is dat dat in Nederland wel kan, in Amerika wordt je daarvoor vermoord.. Helaas verhuist die cultuur de laatste jaren ook steeds meer naar ons landje.. En wat geeft zo'n meisje het recht om namens haar ras te spreken; is dat niet het ultieme hokjesdenken en daarmee de puurste vorm van racisme?

  BeantwoordenVerwijderen
 26. niks mis met negerinnen met grote tieten.
  Makbouli ? Neuken !?

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Vermaak je hier eens mee: het ras "on behalf of" wie ze beweert te spreken, zijn dat:
  []Amerikaanse zwarten?
  []Mexicanen?
  []Somaliërs?
  []Marokanen?
  []Mensen die te lang onder de zonnebank hebben gelegen?
  []Mensen die zichzelf tot de groep van de niet blanken rekenen?
  Kortom: Bregman heeft gelijk dat spreken over "ras" behoorlijk achterhaald is (zoals je zelf zegt: iets voor de jaren 50 en vroege jaren 60)

  Het gebruik van "nigga", "bitch", "Ho" en alle combinaties daarvan, door een roomwitte columniste klink tenenkrullend.... maar neem er eens de gemiddelde R&B tekst en video bij... Respect Bro!! especially respect for da bitches!!

  Stuur maar een bedankmailtje naar Geenstijl, en geniet van je 15 minutes of fame....
  Om zeker te zijn dat dit geen "emotionele uitschuiver" is toch de moeite genomen om (een stuk van) de rest van je schrijfsels eens te lezen.... en ik kan nu met zekerheid stellen: inhoudelijk ben je een nul!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Dank je. Goed stuk. #klotebregman

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Geenstijl brigade leef je uit!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Als aids een kleur had was het negerbruin..

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Het is bijzonder dat via Social Media meningen boven water komen die vroeger binnenskamers bleven, zo kan je tenminste lezen wat er speelt. Maar respect voor anderen en andersdenkenden blijft ontzettend belangrijk!

  O, ja wat een compliment voor Makbouli dat haar stuk 7000 keer gelezen is!

  BeantwoordenVerwijderen