maandag 19 april 2010

Cop VS Killer - Simon de Waal

Waar veel schrijvers mij kwijtraken door de vorm van hun schrijfsels te laten prevaleren boven de inhoud, weet Simon de Waal mij vanaf de eerste woorden van zijn boek te boeien. Dit stopt pas als de laatste bladzijde is omgeslagen.

Cop vs Killer geeft een kijk in de onderwereld van Amsterdam. De hoofdpersoon Mirko, een zware crimineel die de hoofdstad domineert a l√° Holleeder, zit in zwaar weer. Een ripdeal, het per ongeluk doden van de broer van een grote Oostblokcrimineel en het opduiken van zijn dochter die in handen is gevallen van een loverboy, maken dat het roerige tijden zijn zo rond kerst.

Frank Spinola, de chef van het rechercheteam dat speciaal is opgezet om Mirko te pakken zit met de handen in zijn haar. Steeds lijkt Mirko hen een stap voor en leiden de vele telefoontaps en volgacties tot niks. Frank ontdekt dat er gelekt wordt en besluit, na overleg met zijn hoofdcommissaris, alleen verder te gaan. Hierna ontstaat waar het in de kern van het boek omdraait cop vs killer.

De Waal heeft tot mijn verbazing het vermogen mij mee te nemen in het brein van Mirko en mij daar sympathie voor te laten opbrengen. Wetten en regels van Mirko lijken logisch hoe gruwelijk het resultaat ook mag zijn. Ik geloof Mirko en dat is knap.

Het plot rond degene die lekt uit het team van Frank is doorzichtig en is meteen duidelijk. Jammer! Door de spanning (of ingewikkeldheid) rond dit onderwerp op te voeren, had De Waal zichzelf en vooral de lezer een nog groter plezier kunnen doen.

De schrijfstijl van De Waal is clean en zonder pretenties en dus prettig om te lezen. Door zijn achtergrond als rechercheur bij de Amsterdamse politie kloppen de feiten rondom strafrecht en strafvordering en dat is, voor mij althans, een verademing.

Het boek ligt in het uitverkooprek bij bol.com voor vijf euro. Een schijntje voor het plezier dat je er aan kunt beleven.

2 opmerkingen:

  1. Goed geschreven boekbespreking. Bevalt me, zoals ook het hier aan voorafgaande blog. Komt er meer?

    Groetjes, R

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sorry dat ik zo laat ben met reageren. Zo snel ben ik dus met schrijven. Dank voor het compliment, maar ik kwam er na mijn blog pas achter dat bloggen kennelijk een vak is. Zo heel af en toe ga ik iets plaatsen, maar verwacht er niet te veel van.

    Jacqueline

    BeantwoordenVerwijderen