dinsdag 14 juli 2015

Exit Hollandistan

Wat begon als een gebbetje, blijkt nu ineens een doodserieuze zaak te zijn. In een idiote bui plaatste ik met een virtuele knipoog een link op mijn Facebook naar een AD-artikel waarin werd gesteld dat er Nederlanders zijn die onbedoeld hun nationaliteit kwijtraakten. Gekscherend begeleidde ik dat met de woorden: “Help! Ik heb anderhalf jaar geleden de Marokkaanse nationaliteit aangenomen ivm overlijden van mijn vader en het daarmee samenhangende erfrecht in Marokko. Is er een grappenmaker in de zaal die mij gaat vertellen dat ik geen Nederlandse nationaliteit meer bezit? Zo ja, dan word ik met terugwerkende kracht alsnog gillend gek!”

Wat is er namelijk aan de hand? Als je als meerderjarige Nederlander een andere nationaliteit aanneemt raak je je Nederlandse nationaliteit automatisch kwijt. Dat is zo bepaald in Rijkswet op het Nederlanderschap - artikel 15, lid1 onder A. De ombudsman is er maar druk mee in ieder geval. Ook ik heb op meerderjarige leeftijd, namelijk op mijn 42e jaar een andere nationaliteit aangenomen, de Marokkaanse. De hiervoor genoemde wet kent wel uitzonderingen, maar verrassing, die zijn niet van toepassing op mij.

Goed bedoelde adviezen en meningen
Iedereen rolde over elkaar heen om zijn of haar mening te geven: “Marokkaan ben je altijd bij geboorte door bloed/afkomst”, “Je bent de lul, ouwe. Geen Nederlanderschap meer voor jou” en alles wat daar tussenin zit. Alle stellingen en aannames werden niet begeleid door ondersteunende wetgeving en/of andere vaststaande feiten.

Zo wordt de aanname dat je de Marokkaanse nationaliteit door geboorte zou krijgen door echt helemaal niemand onderbouwd. Bovendien lopen ‘de Marokkaanse nationaliteit automatisch krijgen bij geboorte’ en ‘recht hebben op de Marokkaanse nationaliteit bij geboorte’ twee essentieel verschillende zaken, in de goed bedoelde discussie constant door elkaar heen.

Verder wordt door veel mensen bijvoorbeeld de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) als juridische werkelijkheid opgevoerd waarbij ik kan opmerken dat dit slechts een administratief systeem is om de juridische werkelijkheid in te administreren. Ook daar zit een wezenlijk verschil in.

Saaie feiten
Voordat een ieder wederom over elkaar heen rolt in het aandragen van zijn of haar gelijk, even de navolgende saaie feiten op een rijtje. Gaarne lezen voordat je je  goedbedoelde aannames wederom met mij deelt.

Ik ben geboren als Jacqueline Lailla Makbouli in 1971 binnen een wettig Nederlands huwelijk tussen een Nederlandse moeder en een Marokkaanse vader. Zowel het huwelijk als mijn geboorte zijn nooit gemeld bij het Marokkaanse consulaat. Het eerste niet om praktische redenen, het tweede om ideologische redenen van mijn vader. Hij wilde niet dat ik de Marokkaanse nationaliteit zou dragen omdat hij vond dat de positie van de vrouw in Marokko nou niet echt jippy-a-yeah is. Zo stond ik vanaf mijn geboorte in het GBA alleen als Nederlandse ingeschreven. Sinds 2014 wordt er in het GBA sowieso alleen nog maar 1 nationaliteit vermeld. Ik heb mijn hele leven in de overtuiging geleefd dat ik slechts 1 nationaliteit had namelijk de Nederlandse. Zo hebben mijn ouders mij dat ook altijd voorgehouden en uit geen enkel officieel papier bleek dit ook anders te zijn.

In 2013 werd mijn vader ernstig ziek. Ik was zijn enige familielid en om rechtshandelingen in Marokko te mogen plegen moest je de Marokkaanse nationaliteit bezitten. Omdat ik die nog niet had, heb ik die moeten aanvragen bij het consulaat. Ik had daar kennelijk recht op omdat ik afstamde van een Marokkaan. Wel moest ik dat aantonen en moest ik aantonen dat ik geboren was binnen een wettig huwelijk. Na veel vijven en zessen is dat gelukt. Eigenlijk moest mijn vader dat persoonlijk melden bij het consulaat maar omdat hij in het hospice lag namen ze ook genoegen met mijn Nederlandse moeder. Nog een klein dingetje: mijn Nederlandse naam Jacqueline werd niet geaccepteerd, mijn tweede naam Lailla wel. Bij het Marokkaans consulaat ben ik dus onder een andere naam bekend dan in het GBA.

In het familieboekje van mijn vader (hét document in Marokkistan) staat dat ik ben geboren op 30 maart 1971 en dat de aangifte van mijn geboorte op 25 september 2013 (!) is gedaan.

Wat doet het met mij?
Tot gistermiddag zei mijn nationaliteit mij niets. Een stukje papier waarop staat uit welk land je komt en waar kennelijk een waarde aan wordt gehecht. Nu ik twijfel over mijn werkelijke nationaliteit(en), merk ik dat het iets doet met mijn identiteit. En om eerlijk te zijn, heb ik ook wat onrustig geslapen vannacht. Mensen die zeggen dat ik trots moet zijn op mijn Marokkaanse nationaliteit verfoei ik. Aan de andere kant ben ik dus ook gewoon hypocriet want aan de worsteling met mijn identiteit ligt ook het feit dat ik waarde hecht aan mijn Nederlandse nationaliteit. Dat zal toch ook echt iets met trots te maken hebben, vermoed ik zo.

En dan heb ik het nog niet eens over alle praktische nadelen die er zijn als ik geen Nederlander meer blijk te zijn. Mijn raadlidmaatschap lijkt wel goed te zitten. Tenminste als ik vijf jaar aaneengesloten in een legale situatie in Nederland woon. Kuch, legaal. Ja, daar ga je al. En hoe zit het met andere rechten en plichten? Precies. Daar sta je niet dagelijks bij stil. Moest ik gisteren nog grinniken om die collega die mij Dobbermarokkaan noemde en vroeg ik zelf nog om een fijne plek achter een boekenkast, vandaag ben ik in een wat minder lollige bui.

Wat nu?

Ondanks alle goed bedoelde adviezen, stellingen en geponeerde feiten, zijn er nog steeds onduidelijkheden rondom mijn daadwerkelijke nationaliteit. Daarom ook heb ik een advocaat ingezet die gespecialiseerd is in Vreemdelingen- en familierecht. Zij heeft tevens een hoogleraar van de VU ingeschakeld om uitsluitsel te geven. Een voor hun erg interessante casus. Ik ga er vanuit dat het uiteindelijk allemaal wel goed komt zeker met de hulp van deze twee deskundigen!

8 opmerkingen:

  1. Houd ons op de hoogte Jacqueline, wat een gedoe!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Allemachtig hoor. Zou mij ook niet koud laten..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Allemachtig hoor. Zou mij ook niet koud laten..

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beste Carlo,

    Dank voor het meedenken. Echter een aantal aannames zijn echt niet juist. Je bent alleen Marokkaanse als kind als het huwelijk van je ouders is erkend door Marokko (via het consulaat) en je geboorte is aangegeven bij datzelfde consulaat. Die beiden zaken zijn in mijn geval niet gebeurd. De NL wetgeving is dus van toepassing. Je constatering dat mijn moeder wel Marokkaanse zou zijn, is daarom ook niet juist. Als dit wel het geval zou zijn dan zijn er in dat specifieke geval (huwelijk) een uitzondering gecreëerd op art 15 RWNL. Er gaat een rechtszaak volgen waarin ik de rechter om een uitspraak zal vragen inzake mijn Nederlanderschap. Als die uitspraak en motivering van de rechtbank er is zal ik die hier publiceren. Laten we dan nog eens analyseren hoe het zit. Hartelijke groet!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen