zondag 22 april 2012

Afstandcriterium coffeeshops

Coffeeshophouders in Nederland moeten na het nieuws van de naderende val van het kabinet wel een feestje hebben gevierd. Door de afspraken in het gedoogakkoord tussen de coalitiepartijen zouden coffeeshophouders niet alleen nog meer gedwongen worden naar de criminele kant op te schuiven, maar zagen zij hun omzet door de invoering van de wietpas ook nog eens kelderen.  

In het gedoogakkoord werd namelijk onder andere afgesproken dat het afstandscriterium werd vergroot van 250 tot wel 350 meter waarbij de minister er streng op toe zou moeten zien dat die grens ook zou worden gehandhaafd. 

Verder zouden coffeeshops besloten clubs voor Nederlanders moeten worden (wietpas) en moest het onderscheid tussen hard- en softdrugs verdwijnen. Een verdere toelichting ontbrak. Kort en goed betekent dit voor een stad als Amsterdam dat er van de 222 coffeeshops er 46 (!) overblijven. 

Niet de cijfers zijn belangrijk, maar de gevolgen daarvan zijn niet alleen een ramp voor coffeeshophouders maar nog veel belangrijker een ramp voor openbare orde in de gemeente. Door de strenge regels die gelden voor coffeeshops is de huidige controle op hen zeer goed. Zo mogen zij geen alcohol schenken, geen jeugdigen toelaten, geen overlast veroorzaken, geen reclame maken voor hun producten, en tot slot niet meer dan 500 gram in voorraad hebben. 

De overheid weet daarbij dat de ‘achterdeur’ van de coffeeshops een illegale aangelegenheid is die zich in het criminele circuit afspeelt. Een hypocriete situatie. De coffeeshophouders weten dat zij bij overtreding van een van de AHOJG-criteria (Affichering, Harddrugs, Overlast, Jeugdigen, Gram) de tent onmiddellijk kunnen sluiten. Dit maakt dat coffeeshophouders in het algemeen voorbeeldige horecaondernemers zijn die veel (omzet) te verliezen hebben. 

Ondertussen begrijpt ieder weldenkend mens dat overlast en criminaliteit met het vergroten van het afstandscriterium en het invoeren van de wietpas gewoon blijft bestaan. Daarnaast blijft de vraag naar softdrugs door het afstandscriterium even groot. Met het verdwijnen van coffeeshops had het nog bestaande kabinet huidige jeugdige criminele ondernemers in de dop een nieuwe glansrijke carrière in de softdrugshandel op straat geboden. Een ramp voor de openbare orde en veiligheid in gemeenten.

Veel belangrijker is het om een fundamentele discussie te voeren over het al dan niet legaliseren van softdrugs. Met de uitkomsten van die discussie kan er pas een goed plan bedacht worden om eventuele overlast en excessen goed te bestrijden. Ik hoop dat het nieuwe kabinet de moed heeft om die discussie ook daadwerkelijk te gaan voeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten